Bułeczki Nocne

Nocne bułeczki pszenne



czas przygotowania : 10 minut na zagniecenie ciasta + 10/12 godzin na wyrastanie + ok. 1 godziny rano na przygotowanie i pieczenie


składniki na 12 bułek :

  • 500 g mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 7g suchych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 mała łyżeczka soli 
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie było owsiane)
  • ok. 1/3 szkl. oleju roślinnego 

 

  • do posmarowania  - odrobina oleju/oliwy, kapka mleka roślinnego, szczypta kurkumy (u mnie wszystkiego było tyle co w kieliszku do wódki)
  • do posypania - sezam


I teraz to czego wszyscy nie lubimy, ale jak trzeba to robimy: NAMOCZ WCZORAJ FASOLĘ!

Nie no, żartuję.

Wieczorem, na dzień przed pieczeniem mieszamy razem wszystkie suche składniki, dolewamy mleko roślinne i olej, i miąchamy ciasto. Kilka minut, aż będzie odchodziło od rąk. Ciasto przekładamy do miski przemizianej lekko olejem. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Teraz można odpalić ulubiony serial, wypić drinka, czy po prostu iść spać.


Rano wyjmujemy miskę z ciastem i chwilę je zagniatamy.

Dzielimy ciasto na 12 równych części. Z każdej turlamy wałeczek długości ok. 25 - 30 cm. Wałeczek chwytamy za końce i luźno wiążemy mniej więcej na środku, a następnie oba końce przeplatamy przez środek - jeden wkładając od góry, a drugi od dołu. Może i brzmi skomplikowanie, ale jak zaczniecie to już będziecie wiedzieć, o co chodzi.






Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i niech jeszcze rosną 20 - 30 minut.

 Smarujemy je olejem roztrzepanym z mlekiem i  kurkumą, i posypujemy sezamem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C - grzanie góra/dół.


Smacznego!



Komentarze