Kapusta szparagowa, zwana potocznie brokułem,
ma śródziemnomorskie
korzenie. A właściwie korzenia. Znana była w starożytnej Grecji i
Rzymie, a pochodzi prawdopodobnie z Cypru. Korzenia brokuła się nie je.
Je się kwiatka.
Brokuł wygrywa z marchewką w kategorii zawartość beta-karotenu na centymetr sześcienny oraz z cytrusami w kategorii zawartość witaminy C. Zaskakujące, prawda?
Kapusta szparagowa jest dobrym źródłem wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. W takiej właśnie kolejności.
Jest to więc roślinka, którą warto włączyć do menu wędrowca. Na pewno pomoże w zmaganiach z kolejnymi kilometrami.
Brokułów
dzikich podobno nie ma. Jak prawdziwych cyganów. Są tylko hodowlane. Może dlatego są tak proste w ujarzmieniu. W Polsce ujarzmiono go w XVII wieku.
Oto jeden z wielu sposobów ujarzmienia kwiatostanu i łodyżki
kapusty warzywnej:
Przepis (podsłuchany na przystanku tramwajowym na Nowej Hucie):
Się
bierze taki brokuł, proszę ja Ciebie, i się go ciacha. Się rozdziela
różyczki czy tam kwiatostan, a te łodyżki się obiera ze skórki i
plasterkuje. Cieniutko plasterkuje. I tak obrobione warzywo się wrzuca
na patelnię. Patelnię z olejem. Patelnię z olejem na ogniu. Bo to brokuł
ujarzmiany na patelni.
W
tak zwanym międzyczasie można wstawić wodę na makaron. I w ten
międzyczas trzeba by jeszcze wcisnąć obrabianie czosnku. Czosnek obrabia
się tak, że się go obiera ze skórki i tak obranego plasterkuje.
Ten
międzyczas już był na tyle długi, że do gotującej i osolonej wody
wrzucamy makaron. A na patelnię te plastereczki czosnku. I tak ten
czosnek się z tym brokułem na tej patelni robi. Posolić by go wypadało.
No
i jak ta kapusta szparagowa względnie zmięknie i zmięknie makaron, to
makaron trzeba odcedzić i wrzucić na patelnię. I jeszcze przemieszać to
wszystko razem. Można z oliwą, żeby nie było za suche.
Potem najlepiej przełożyć na naczynie z którego się będzie jadło. No chyba, że ktoś lubi jeść z patelni.
No i to właściwie wszystko.
Brokuł jest ujarzmiony i gotowy do spożycia.
Przepis przeniesiony z Zielonych wędrówek http://zielone-wedrowki.blogspot.com/
Zielone wędrówki (troszkę zapuszczone, ale to się zmieni) zmieniają profil na czysto podróżniczy
Zielone wędrówki (troszkę zapuszczone, ale to się zmieni) zmieniają profil na czysto podróżniczy
Komentarze
Prześlij komentarz