Klopsy z ciecierzycy

Kolejna potrawa, którą robi się prosto.

Do kulek/pulpetów/klopsów (zwał jak chciał) potrzebne są:

  • puszka ciecierzycy
  • 3 kromki pszennego chleba
  • 2, ząbki czosnku
  • 1 łyżka ulubionych ziół (ja dałam kilka listków świeżej bazylii)

Do pojemnika w którym będziemy blendować:
 Wsypujemy niezbyt dokładnie odsączoną ciecierzycę (będzie nam się z odrobiną zalewy łatwiej blendować), dodajemy pokruszony chleb bez skórki (skórki z chleba możemy ususzyć na tartą bułkę, swoją drogą bułka z chleba brzmi dziwnie, ale trudno ;)), 2 ząbki czosnku, nasze zioła, sól pieprz i miksujemy

Jeśli masa będzie za rzadka  to tarta bułka (nawet jeśli jest z chleba) pomoże nam ją  fajnie zagęścić.

Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki/kuleczki. Kuleczki lądują na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dobrze jest tą folię bądź papier natłuścić oliwą.

Tak przygotowany zestaw wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 20 stopni i pieczemy około 20 minut.

Kulki dobrze sprawdzają się np z makaronem i sosem pomidorowym

Sos się robi bardzo prosto:

Siekamy 2 cebule i ząbek czosnku. Przesmażamy na oleju. Dodajemy suszone oregano lub inna preferowaną przyprawę, dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą i to by było na tyle.

Kolejną opcją która nam pasowała do kulek była opcja równie leniwa:
Kasza jaglana+ sos wyżej opisany+ warzywa na patelnie





Chyba czas na coś bardziej pracochłonnego ;)



Komentarze

Prześlij komentarz