Kolejna potrawa, którą robi się prosto.
Do kulek/pulpetów/klopsów (zwał jak chciał) potrzebne są:
Do pojemnika w którym będziemy blendować:
Wsypujemy niezbyt dokładnie odsączoną ciecierzycę (będzie nam się z odrobiną zalewy łatwiej blendować), dodajemy pokruszony chleb bez skórki (skórki z chleba możemy ususzyć na tartą bułkę, swoją drogą bułka z chleba brzmi dziwnie, ale trudno ;)), 2 ząbki czosnku, nasze zioła, sól pieprz i miksujemy
Jeśli masa będzie za rzadka to tarta bułka (nawet jeśli jest z chleba) pomoże nam ją fajnie zagęścić.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki/kuleczki. Kuleczki lądują na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dobrze jest tą folię bądź papier natłuścić oliwą.
Tak przygotowany zestaw wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 20 stopni i pieczemy około 20 minut.
Kulki dobrze sprawdzają się np z makaronem i sosem pomidorowym
Sos się robi bardzo prosto:
Siekamy 2 cebule i ząbek czosnku. Przesmażamy na oleju. Dodajemy suszone oregano lub inna preferowaną przyprawę, dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą i to by było na tyle.
Kolejną opcją która nam pasowała do kulek była opcja równie leniwa:
Kasza jaglana+ sos wyżej opisany+ warzywa na patelnie
Chyba czas na coś bardziej pracochłonnego ;)
Do kulek/pulpetów/klopsów (zwał jak chciał) potrzebne są:
- puszka ciecierzycy
- 3 kromki pszennego chleba
- 2, ząbki czosnku
- 1 łyżka ulubionych ziół (ja dałam kilka listków świeżej bazylii)
Do pojemnika w którym będziemy blendować:
Wsypujemy niezbyt dokładnie odsączoną ciecierzycę (będzie nam się z odrobiną zalewy łatwiej blendować), dodajemy pokruszony chleb bez skórki (skórki z chleba możemy ususzyć na tartą bułkę, swoją drogą bułka z chleba brzmi dziwnie, ale trudno ;)), 2 ząbki czosnku, nasze zioła, sól pieprz i miksujemy
Jeśli masa będzie za rzadka to tarta bułka (nawet jeśli jest z chleba) pomoże nam ją fajnie zagęścić.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki/kuleczki. Kuleczki lądują na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Dobrze jest tą folię bądź papier natłuścić oliwą.
Tak przygotowany zestaw wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 20 stopni i pieczemy około 20 minut.
Kulki dobrze sprawdzają się np z makaronem i sosem pomidorowym
Sos się robi bardzo prosto:
Siekamy 2 cebule i ząbek czosnku. Przesmażamy na oleju. Dodajemy suszone oregano lub inna preferowaną przyprawę, dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą i to by było na tyle.
Kolejną opcją która nam pasowała do kulek była opcja równie leniwa:
Kasza jaglana+ sos wyżej opisany+ warzywa na patelnie
Chyba czas na coś bardziej pracochłonnego ;)
bardzo fajny zestaw obiadowy i na pewno sycący :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
OdpowiedzUsuńOwszem, zestawy sycące :)
OdpowiedzUsuń