Kopytka

Wyżera dwuosobowa

  • 1 kg ziemniaków (stare bądź młode)
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana 
  • sól
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.  Ugotowane ugniatamy praską aż do gładkości czy jak kto woli na puree.
Teraz robimy myk. 3/4 powierzchni gara to  ubite ziemniaki, a  1/4 mąka pszenna. Czyli trzeba sobie z pyrków w naczyniu taką ćwiartkę pustej przestrzeni zrobić. 
Potem trzeba dosypać mąki ziemniaczanej, która ma zapewnić zwięzłość . Na oko poprószyć. Tylko nie swoje, bo potem można zaniewidzieć.  

Ugniatamy z tego zestawu ciasto. Z ciasta robimy ruloniki, spłaszczamy je i kroimy kopytka.
Te  kopytka wrzucamy potem do lekko osolonej, wrzącej wody i czekamy jak wypłyną. Na powierzchni niech długo nie pływają. Powiedzmy z minutę.

Wyławiamy, podajemy z jakimś niezdrowym sosem i powiedzmy zdrową surówką.
 

U nas były z sosem cebulowym i szczypiorkiem

Wszystkim pracom bacznie przyglądała się surrykatka








Komentarze

Prześlij komentarz