Na 2 sympatyczne porcje
W międzyczasie szatkujemy kapustę. Siekamy cebulkę, grzyby.
Na gaz wstawiamy ziemniaki w odpowiednio wedle gustu osolonej wodzie i niech sobie spokojnie dochodzą.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na tenże rozgrzany olej wrzucamy przyprawy i prażymy przez chwilę. Na te uprażone aromatyczne przyprawy wrzucamy to cośmy nasiekali.. Gdy już zmięknie nam to co mamy na patelni dodajemy tam ugotowaną fasolę mung, mieszamy i jeszcze minutkę trzymamy na ogniu.
Wykładamy zawartość patelni na duże talerze, ładnie spłaszczamy i koronujemy to ugotowanymi ziemniakami. Posypujemy koperkiem.
Oto efekt:
- ćwiartka małej kapusty
- ok 1/3 szklanki suchej fasoli mung
- garść grzybów świeżych bądź suszonych (mieliśmy uzbierane świeże kurki i kozaka)
- 2 średnie cebule
- przyprawy: papryki ostra i słodka, kurkuma, gorczyca w ziarenkach, lubiany mix (u nas była bosforska {skład: papryka słodka, sól, chili, papryka ostra, kolendra kmin rzymski, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, tymianek, oregano}),
- olej
- ok 1/2 kg ziemniaków
- koperek do posypania
W międzyczasie szatkujemy kapustę. Siekamy cebulkę, grzyby.
Na gaz wstawiamy ziemniaki w odpowiednio wedle gustu osolonej wodzie i niech sobie spokojnie dochodzą.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na tenże rozgrzany olej wrzucamy przyprawy i prażymy przez chwilę. Na te uprażone aromatyczne przyprawy wrzucamy to cośmy nasiekali.. Gdy już zmięknie nam to co mamy na patelni dodajemy tam ugotowaną fasolę mung, mieszamy i jeszcze minutkę trzymamy na ogniu.
Wykładamy zawartość patelni na duże talerze, ładnie spłaszczamy i koronujemy to ugotowanymi ziemniakami. Posypujemy koperkiem.
Oto efekt:
bardzo smaczne danie, lepiej smakuje mi bez fasoli/ poleciłam na stronie Puszka.pl
OdpowiedzUsuńCo kto lubi. Dla mnie przepisy też są przeważnie inspiracją. no a my mamy akurat dużo munga na stanie ;).//
Usuń//Dzięki za polecenie :*