Sezon na grzyby się zaczął.
Ostatnio w kuchni zaszczyciły nas swoją obecnością prawdziwki i kozaki. Nie liczyłam ich. Nie ważyłam ich. Będzie to danie bez proporcji .
Do dania użyłam:
Cebulę siekamy i podduszamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić grzyby. Dosypujemy jej soli, żeby puściła soki.
Grzyby przebieramy, myjemy, kroimy w niewielkie kawałki i dorzucamy do cebuli.
Niechaj się dusi. Grzyby i cebula puszczą odpowiednią ilość soków. Nie potrzeba raczej dolewać wody.
Gdy grzybki zmiękną, dolewamy do sosu trochę roślinnej śmietany. Dosalamy, jeśli potrzeba. Dosypujemy posiekaną natkę i gotujemy razem jeszcze przez chwilkę.
Taki sos doskonale komponuje się z makaronem, wszelkimi ryżami oraz kaszami.
Smacznego!
Ostatnio w kuchni zaszczyciły nas swoją obecnością prawdziwki i kozaki. Nie liczyłam ich. Nie ważyłam ich. Będzie to danie bez proporcji .
Do dania użyłam:
- 3 cebule
- grzyby (kilkanaście?)
- ok 2 łyżek śmietany owsianej (lub innej roślinnej)
- 1/2 natki pietruszki
- sól do smaku
- kapka oleju
Cebulę siekamy i podduszamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić grzyby. Dosypujemy jej soli, żeby puściła soki.
Grzyby przebieramy, myjemy, kroimy w niewielkie kawałki i dorzucamy do cebuli.
Niechaj się dusi. Grzyby i cebula puszczą odpowiednią ilość soków. Nie potrzeba raczej dolewać wody.
Gdy grzybki zmiękną, dolewamy do sosu trochę roślinnej śmietany. Dosalamy, jeśli potrzeba. Dosypujemy posiekaną natkę i gotujemy razem jeszcze przez chwilkę.
Taki sos doskonale komponuje się z makaronem, wszelkimi ryżami oraz kaszami.
Smacznego!
u mnie dziś dokładnie to samo na obiad:D
OdpowiedzUsuńa nie, bez pietruszki:)
Usuń