Przepis na ok 4 porcje:
Potrzeba nam:
Cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (ziemniaki trochę drobniej niż cukinię). Siekamy cebule, obieramy czosnek.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy/oleju. Wrzucamy na to nasz obrany czosnek i posiekaną cebulę. Gdy się zeszklą, dodajemy ziemniaki, a potem cukinię. Smażymy razem jakieś 5-6 minut.
Potem dolewamy wodę, solimy do smaku i gotujemy do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy w garnku (lub przekładamy do blendera).
Do zupy można też dodać odrobinę bazyliowego pesto, zyskuje dzięki temu wykwintny smak.
Do pesto potrzebujemy:
Pestki prażymy na suchej patelni. Opłukujemy listki bazylii.
Pestki, bazylię, ząbek czosnku blendujemy wlewając powoli oliwę, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję gęstego sosu.
Takie świetnie sprawdza się również z makaronem.
Potrzeba nam:
- ok.1,2 l wody
- 2 małe cukinie, lub jedna większa (tak 700- 800g)
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy/oleju
Cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (ziemniaki trochę drobniej niż cukinię). Siekamy cebule, obieramy czosnek.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy/oleju. Wrzucamy na to nasz obrany czosnek i posiekaną cebulę. Gdy się zeszklą, dodajemy ziemniaki, a potem cukinię. Smażymy razem jakieś 5-6 minut.
Potem dolewamy wodę, solimy do smaku i gotujemy do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy w garnku (lub przekładamy do blendera).
Do zupy można też dodać odrobinę bazyliowego pesto, zyskuje dzięki temu wykwintny smak.
Do pesto potrzebujemy:
- ok 1/3 szklanki oliwy
- ząbek czosnku
- pęczek bazylii
- 4 łyżki pestek z dyni
- sól
Pestki prażymy na suchej patelni. Opłukujemy listki bazylii.
Pestki, bazylię, ząbek czosnku blendujemy wlewając powoli oliwę, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję gęstego sosu.
Takie świetnie sprawdza się również z makaronem.
Uwielbiam, mniam :) !
OdpowiedzUsuń