Chrupiący chleb domowej roboty na śniadanie. Od dawno nam się marzyło upiec własny chlebek. W końcu znalazły się czas i chęci.
Składniki:
Drożdże trzeba rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i zostawić je w spokoju na 10 min.
W tym czasie przesiewamy mąki przez sitko i dodajemy sól. Dodajemy do mąki rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na około 15 min. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na odpowiednie porcje (w zależności od wielkości i ilości foremek, my włożyliśmy bez dzielenia i wyszedł nam solidny bochen chleba) i umieszczamy w blaszkach bądź na jednej blasze wcześniej wysmarowanej olejem. Znowu odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na jakieś 35-40 min.
Wyrośnięty chleb/ chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez około 30-35 min.
Był to nasz pierwszy domowy chleb (przepis znaleźliśmy na mące Lubelli i tylko nieznacznie zmodywikowaliśmy), następnym razem w chlebie wylądują jakieś ziarenka. Ale nawet bez ziarenek jest to niezwykle smaczny chleb i wszystkie sklepowe mogą się chować :)
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kg mąki pełnoziarnistej (u nas 3 zboża- pszenna żytnia i orkiszowa)
- 2 łyżeczki soli
- 5 dag drożdży
- 700 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
Drożdże trzeba rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i zostawić je w spokoju na 10 min.
W tym czasie przesiewamy mąki przez sitko i dodajemy sól. Dodajemy do mąki rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na około 15 min. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na odpowiednie porcje (w zależności od wielkości i ilości foremek, my włożyliśmy bez dzielenia i wyszedł nam solidny bochen chleba) i umieszczamy w blaszkach bądź na jednej blasze wcześniej wysmarowanej olejem. Znowu odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na jakieś 35-40 min.
Wyrośnięty chleb/ chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez około 30-35 min.
Był to nasz pierwszy domowy chleb (przepis znaleźliśmy na mące Lubelli i tylko nieznacznie zmodywikowaliśmy), następnym razem w chlebie wylądują jakieś ziarenka. Ale nawet bez ziarenek jest to niezwykle smaczny chleb i wszystkie sklepowe mogą się chować :)
Komentarze
Prześlij komentarz