Rozkoszne muszelki, czyli Conchiglioni nadziewane farszem brokułowym

Składniki:

  • Opakowanie makaronu Conchiglioni
  • 1 mały brokuł
  • 2 średnie cebule
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
  • Kapka oleju

Przygotowanie farszu:

Umytego brokuła, pieczarki i obraną cebulę przepuszczamy przez grubą tarkę robota kuchennego lub maszynkę, zwaną nie wiedzieć czemu ,,do mięsa", lub rozdrabniamy w inny wygodny nam sposób.
Tak przygotowane warzywa i grzyby wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju i dusimy chwilę aż do miękkości. W międzyczasie przyprawiamy (u mnie była sól, pieprz cytrynowy, kurkuma i zioła prowansalskie). Farsz jest gotowy.

Przygotowanie makaronu:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 

Przygotowanie sosu:

W czasie duszenia pieczarki na pewno puściły trochę soku. Odlewamy więc z patelni jakieś 4 łyżki stołowe i wlewamy do garnczka. Dodajemy do tego około 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, można dosypać jakiejś przyprawy np. ziół prowansalskich lub bazylii. Blendujemy. Et voilà!

Finiszujemy:

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy nasz sos. Muszle wypełniamy farszem i układamy w naczyniu.Pieczemy około 20 min. bez przykrycia.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz