Składniki:
- Opakowanie makaronu Conchiglioni
- 1 mały brokuł
- 2 średnie cebule
- 25 dkg pieczarek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
- Kapka oleju
Przygotowanie farszu:
Umytego brokuła, pieczarki i obraną cebulę przepuszczamy przez grubą tarkę robota kuchennego lub maszynkę, zwaną nie wiedzieć czemu ,,do mięsa", lub rozdrabniamy w inny wygodny nam sposób.
Tak przygotowane warzywa i grzyby wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju i dusimy chwilę aż do miękkości. W międzyczasie przyprawiamy (u mnie była sól, pieprz cytrynowy, kurkuma i zioła prowansalskie). Farsz jest gotowy.
Tak przygotowane warzywa i grzyby wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju i dusimy chwilę aż do miękkości. W międzyczasie przyprawiamy (u mnie była sól, pieprz cytrynowy, kurkuma i zioła prowansalskie). Farsz jest gotowy.
Przygotowanie makaronu:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Przygotowanie sosu:
W czasie duszenia pieczarki na pewno puściły trochę soku. Odlewamy więc z patelni jakieś 4 łyżki stołowe i wlewamy do garnczka. Dodajemy do tego około 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, można dosypać jakiejś przyprawy np. ziół prowansalskich lub bazylii. Blendujemy. Et voilà!
Finiszujemy:
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy nasz sos. Muszle wypełniamy farszem i układamy w naczyniu.Pieczemy około 20 min. bez przykrycia.
Smacznego!
Fajne, smaczne danie. Ciekawy przepis. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń