Niby tarta

Niby tarta to tani obiad na szybko.
Urok tego dania polega na tym, że wrzuca się na ciasto co się ma i co się chce. U mnie to wyglądało tak:

Miałam 2 płaty kupnego ciasta francuskiego (jeszcze się nie natknęłam na niewegańskie), resztkę tofu wędzonego i dokupiłam kilka pospolitych warzyw.

Zaczynajmy.

Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1-2 buraki
  • 1 mały bądź średni seler
  • 1/3 kostki tofu wędzonego
  • szklanka namoczonego łuskanego słonecznika (namoczony łatwiej się blenduje)
  • kapka octu, lub/i kilka kropel soku z cytryny
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy
Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrażamy tak, żeby się dało troszkę rozwałkować.
Warzywka gotujemy do miękkości (ja gotowałam w mundurkach i łupinkach).
Ugotowane obieramy i kroimy w grube plastry.

Nagrzewamy piekarnik do 180 °C i rozwałkowujemy minimalnie ciasto francuskie. Ciastem wykładamy naczynie żaroodporne i podpiekamy ok 10. Niektórzy pieką z obciążeniem, np białą fasolą, ale nie uważam żeby to było konieczne.

W tym czasie robimy słonecznikową pierzynkę. Do namoczonego słonecznika dolewamy kapkę wody, octu i/ lub soku z cytryny, dodajemy szczyptę soli i blendujemy dolewając powoli niewielką ilość oleju, aż do uzyskania gładkiej, satysfakcjonującej nas konsystencji. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę musztardy lub lubiane przez nas przyprawy.

Na podpieczone ciasto kładziemy warstwami nasze warzywka, każdą warstwę delikatnie solimy (można dodać też innych przypraw lub odrobinę naszego dipu słonecznikowego).

Górną warstwę smarujemy obficie naszym słonecznikowym miziadłem i pieczemy jeszcze około 25 min.

Miłego połykania :)

Komentarze

  1. Wyraźna inpsiracja od angolska - oni wielbią bułę napchaną frytkami.i polaną ketchupem ;-) Ziemniaczkom na cieście mówimy fe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspiracją było ,,kupić coś tanio w warzywniaku ;)
      Ziemniaki można zastąpić każdym innym lubianym warzywem.

      Usuń

Prześlij komentarz