Kokokulki

Kokokulki wyglądem i tylko wyglądem przypominają Rafaello. 
Jednak nie przeszkadza im to być słodką i smaczną przekąską. Dodatkowym atutem jest prostota ich wykonania.

Składniki:
  • 1 szklanka białego ryżu
  • paczka migdałów
  • garść płatków owsianych
  • 2 kieliszki rumu (może być aromat rumowy)
  • cukier (wg uznania)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia masy
Przygotowanie:

Szklankę ryżu zalewamy trzema szklankami zimnej wody i gotujemy, aż cała woda wyparuje (nie solimy). Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością gorącej wody tak, żeby rozmiękły i zrobiły się kleiste. Migdały mielimy w młynku do kawy.

Potem wszystkie składniki blendujemy razem, dodajemy rumu i cukru wg uznania. Ja dałam tylko 3 łyżki cukru, bo nie lubię mocno słodkich rzeczy.

Z masy formujemy małe kulki i obtaczamy je w kokosie.
Zalecam odstawić na trochę do lodówki, mają wtedy fajniejszą konsystencję.

Smacznego:


Komentarze