Jak już wszystkim wiadomo (a jeśli nie było wiadomo to zaraz będzie) nie należę do fanek zup.
Jednak coś mnie podkusiło na zrobienie zupy cebulowej. I o Wielki Sojo i Wielki Latający Potworze Spaghetti, to była dobra pokusa!
Składniki: (na ok 4 porcje)
Obrać cebulę i pokroić w cieniutkie piórka. Na stopiony Alsan lub olej wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 15-30 minut, stale mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Dodać 2 łyżki zimnej wody, przykryć i dusić przez 5 minut. Wmieszać mąkę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Dodać bulion, wino oraz sól i pieprz, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać starty ser i gotować jeszcze chwilkę (aż ser się zacznie rozpuszczać).
W tym czasie na patelni albo w piekarniku robimy grzanki.
I to tyle :)
Smacznego!
Jednak coś mnie podkusiło na zrobienie zupy cebulowej. I o Wielki Sojo i Wielki Latający Potworze Spaghetti, to była dobra pokusa!
Składniki: (na ok 4 porcje)
- 40 g margaryny Alsan lub olej do smażenia
- 6 średniej wielkości cebul
- 20 g mąki pszennej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
- 6 kromek bagietki, lub inne pieczywo, z którego zrobimy grzanki
- 60 g sera violife lub innego roślinnego sera
Obrać cebulę i pokroić w cieniutkie piórka. Na stopiony Alsan lub olej wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 15-30 minut, stale mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Dodać 2 łyżki zimnej wody, przykryć i dusić przez 5 minut. Wmieszać mąkę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Dodać bulion, wino oraz sól i pieprz, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać starty ser i gotować jeszcze chwilkę (aż ser się zacznie rozpuszczać).
W tym czasie na patelni albo w piekarniku robimy grzanki.
I to tyle :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz