Śledzik w occie

Wesoły śledzik w zalewie octowej Tobie i rybie wyjdzie na zdrowie.



Składniki (na cztery porcje):
  • 1 kostka naturalnego twardego tofu (180, 200g)
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 cebula (czerwona ładniej wygląda)
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ziarno jałowca
  • 4-5 łyżek glonów wakame lub 4-5 całych glonów
Wykonanie:

Do garnka z ciepłą wodą dodajemy ocet, sól i glony. Podgrzewamy, aż sól się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
W czasie gdy zalewa stygnie, kroimy cebulę w piórka, a tofu w plastry grubości ok 1 cm.
Na dnie słoika układamy ok. 1/3 cebuli, wrzucamy dwa liście laurowe, pół łyżki ziaren pieprzu, jedno ziarenko ziela angielskiego, rozgniecione ziarenko jałowca, oraz połowę pokrojonego tofu.
Na to układamy drugą część cebuli i ostatni liść laurowy. Następnie dodajemy resztę tofu, całość zasypujemy cebulą wraz z pozostałym pieprzem i zielem angielskim.
Wszystko zalewamy ostudzoną marynatą.
Słoik szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie potrawa jest gotowa.
Smacznego.
 

Przepis znaleziony w którymś numerze Slowly Veggie.

Komentarze