Wesoły śledzik w zalewie octowej Tobie i rybie wyjdzie na zdrowie.
Składniki (na cztery porcje):
Przepis znaleziony w którymś numerze Slowly Veggie.
Składniki (na cztery porcje):
- 1 kostka naturalnego twardego tofu (180, 200g)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki soli
- 1 cebula (czerwona ładniej wygląda)
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 ziarno jałowca
- 4-5 łyżek glonów wakame lub 4-5 całych glonów
Wykonanie:
Do garnka z ciepłą wodą dodajemy ocet, sól i glony. Podgrzewamy, aż sól się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia.
W czasie gdy zalewa stygnie, kroimy cebulę w piórka, a tofu w plastry grubości ok 1 cm.
Na dnie słoika układamy ok. 1/3 cebuli, wrzucamy dwa liście laurowe, pół łyżki ziaren pieprzu, jedno ziarenko ziela angielskiego, rozgniecione ziarenko jałowca, oraz połowę pokrojonego tofu.
Na to układamy drugą część cebuli i ostatni liść laurowy. Następnie dodajemy resztę tofu, całość zasypujemy cebulą wraz z pozostałym pieprzem i zielem angielskim.
Wszystko zalewamy ostudzoną marynatą.
Słoik szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie potrawa jest gotowa.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz