Takie i tej podobne pasty można dziś kupić prawie w każdym sklepie. Ale „można też zrobić samemu z fasoli”. Samemu ma tą przewagę, że wychodzi jednak taniej. A ta pasta na szczęście nie jest bardzo czasochłonna.
Potrzebujemy:
- Słoik suszonych pomidorów w oleju (potem już będzie tylko taniej)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 średniej wielkości cebula
- 3,4 ząbki czosnku
- kilka zielonych oliwek (opcjonalnie)
- oregano
- kurkuma
- sól, pieprz
- olej do podsmażenia
Przygotowanie:
Pokrojoną w ulubione do smażenia kształty cukinię, cebulę oraz czosnek podsmażamy chwilę na oleju, dodajemy przyprawy. Dodajemy suszone pomidory, opcjonalne oliwki i blendujemy.
Już.
Smacznego:
Czy da się użyć namoczonych w gorącej wodzie suszonych pomidorów bez oleju? Nie chcę kupować takich w oleju, bo zalewa faktycznie zawiera też ocet, a we mnie woń octu wywołuje odruch wymiotny.
OdpowiedzUsuńMyślę, że też powinno wyjść spoko :)
Usuń