Połykaj ze mną również na facebooku

piątek, 31 maja 2013

Leczo

    ,,Pierwszy podmuch wiosny budzi lęk", jak śpiewa Piotr Rogucki.
Ostatnie dni maja fundują nam takie podmuchy, że trudno się dziwić tym lękom. Te zimowe podmuchy wiosny zaprowadziły mnie we wtorek do łóżka.
    Przy garach wtedy dzielnie stanął mój mężczyzna i wyczarował nam bajeczne leczo, które przez chwilę pozwoliło mi zapomnieć o fatalnym samopoczuciu.

Dziś jestem zdrowa i rześka, więc lecza już mi nie ugotował, ale opowiedział co i jak.

Składniki:
  • 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)
  • mała cukinia
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 2 średnie cebule
  • koncentrat pomidorowy (zdziwiło mnie to niezmiernie)
Przyprawy:
  • sól
  • papryka słodka (w proszku)
  • papryka chili ( w proszku)
  • przyprawa bosforska (skład: papryka słodka, sól, chili, papryka ostra, kolendra kmin rzymski, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, tymianek, oregano)

Przygotowanie:

     Papryki pokroić w pasy, lub w dość duże kawałki (nie w kosteczkę w każdym bądź razie) i wrzucić na patelnię z olejem (jego temperatura jest podobno obojętna). W czasie gdy na patelni robi się papryka obieramy i siekamy cebulę. Przygotowaną  cebulę dorzucamy papryce do towarzystwa.

Wracamy do deski by oporządzić cukinię. Rzeczoną traktujemy w dużą kostkę i dorzucamy do patelnianego towarzystwa.
Gdy warzywka na patelni już podduszą się i zmiękną w oleju i sokach własnych dorzucamy im obrane i pokrojone bądź jak pomidory. 
Dodajemy przyprawy w wybranych przez siebie proporcjach (u nas było dużo papryki słodkiej) i odrobinę koncentratu pomidorowego.
Jeszcze chwilę trzymamy wszystko razem na ogniu i leczo jest gotowe.

    W domu rodzinnym leczo robiliśmy ciut inaczej i zawsze jadło się je z chlebem. 

To leczo doskonale pasuje do wszelkich kasz, ryżów, makaronów.
U nas podane z ryżem białym, ale żółtym ;)

Czy coś może wyglądać lepiej?
Może.

Podwójna porcja!




 

4 komentarze:

  1. Komentarz znajomej

    - Co robią lekarze w kuchni?
    - Leczo


    :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i smaczne prace.Jestem zachwycona.Cały blog interesujący-zostaję na dłuzej.Ciebie zapraszam do Dobrych Czasów.Jola

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie :D Zapraszam też na leczo do mnie - Leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń