Połykaj ze mną również na facebooku

piątek, 5 lipca 2013

Sekretne gniazdko

Na 2 sympatyczne porcje
  • ćwiartka małej kapusty
  • ok 1/3 szklanki suchej fasoli mung
  • garść grzybów świeżych bądź suszonych (mieliśmy uzbierane świeże kurki i kozaka)
  • 2 średnie cebule
  • przyprawy: papryki ostra i słodka, kurkuma, gorczyca w ziarenkach, lubiany mix (u nas była bosforska {skład: papryka słodka, sól, chili, papryka ostra, kolendra kmin rzymski, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, tymianek, oregano})
  • olej
  • ok 1/2 kg ziemniaków 
  • koperek do posypania
Munga gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nasz był nie moczony, ale oczywiście jak to z fasolami bywa wskazane jest namoczyć na noc, wodę z moczenia wylać i w świeżej ugotować).
W międzyczasie szatkujemy kapustę. Siekamy cebulkę, grzyby.
Na gaz wstawiamy ziemniaki w odpowiednio wedle gustu osolonej wodzie i niech sobie spokojnie dochodzą.

Na patelni rozgrzewamy olej.  Na tenże rozgrzany olej wrzucamy przyprawy i prażymy  przez chwilę. Na te uprażone aromatyczne przyprawy wrzucamy to cośmy nasiekali.. Gdy już zmięknie nam to co mamy na patelni dodajemy tam ugotowaną fasolę mung, mieszamy i jeszcze minutkę trzymamy na ogniu.


Wykładamy zawartość patelni na duże talerze, ładnie spłaszczamy i koronujemy to ugotowanymi ziemniakami. Posypujemy koperkiem.
Oto efekt:


 

2 komentarze:

  1. bardzo smaczne danie, lepiej smakuje mi bez fasoli/ poleciłam na stronie Puszka.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co kto lubi. Dla mnie przepisy też są przeważnie inspiracją. no a my mamy akurat dużo munga na stanie ;).//
      //Dzięki za polecenie :*

      Usuń