Guacamole wg Surrykatki

Guacamole to pyszne, zdrowe i szybko robiące się masełko z awokado

Potrzeba:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor (jeśli małe to dwa)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny/limonki (bez też wyjdzie, ja dziś zapomniałam dać ;))
  • sól i pieprz do smaku
Awokado obieramy ze skórki, rozcinamy wzdłuż i pozbawiamy pestki, pomidory obieramy ze skórki, czosnek obieramy z łupki.

I teraz są dwie drogi:
  1. Awokado i pomidora kawałeczkujemy wrzucamy do miseczki, dorzucamy tam ząbek czosnku, wciskamy trochę cytryny, przyprawiamy, blendujemy
  2. Awokado kawałeczkujemy, rozgniatamy porządnie widelcem, dodajemy drobno pokawałeczkowanego pomidora. Dziamdziamy ro razem aż do uzyskania przyzwoitej masy, wciskamy czosnek, trochę cytryny, dodajemy przyprawy, mieszamy.  

Internety mówią, żeby guacamole jeść z nachosami. Pewnie można. Ja guacamole wykorzystuje do smarowania pieczywa





Tu bułeczki z guacamole, pomidorem i ciapką sojonezu. Tłuste szaleństwo :)




Smacznego!


Komentarze