Nie jestem mistrzem zup. Mistrzem zup w naszym domu jest mój narzeczony. Gdy gotujemy zupę, ja jestem tylko skromnym i pilnym pomagierem.
Przepisów na zupę z dyni jest chyba tyle ile blogerów. My sami przeglądając swoje kulinarne dyniowe popisy, natrafiliśmy na kilka znacząco różniących się wersji tego dania. Nasza pierwsza dyniowa odsłona będzie bardzo klasyczna.
Na 4 sympatyczne porcje potrzeba około:
Ziemniaki obieramy i również doprowadzamy do stanu kostki.
Skostkowane dynię i ziemniaka wrzucamy do gara i topimy w wodzie. Woda niechaj ten wsad zalewa ot tak ponad centymetr. Doprawiamy suszoną jarzynką/wegetą. Podpalamy pod garnkiem gaz i niech się spokojnie gotuje.
My w tym czasie siekamy i podsmażamy cebulkę. Podsmażoną cebulkę dorzucamy do gara. Jak wszystko zmięknie dolewamy przecieru pomidorowego, doprawiamy tymiankiem. Niech się chwilę jeszcze wszystko razem w garnku popieści i poprzenika. Dodajemy zabielacza.
Zupa jest gotowa.
Główna bohaterka |
Przepisów na zupę z dyni jest chyba tyle ile blogerów. My sami przeglądając swoje kulinarne dyniowe popisy, natrafiliśmy na kilka znacząco różniących się wersji tego dania. Nasza pierwsza dyniowa odsłona będzie bardzo klasyczna.
Na 4 sympatyczne porcje potrzeba około:
- 2 kg dyni (1/2 średniej wielkości dyni)
- 4-5 ziemniaków
- 3 cebule
- warzywną przyprawę (wegeta, jarzynka)
- przecier pomidorowy
- zabielacz (mleko roślinne/śmietana roślinna)
- tymianek
Ziemniaki obieramy i również doprowadzamy do stanu kostki.
Skostkowane dynię i ziemniaka wrzucamy do gara i topimy w wodzie. Woda niechaj ten wsad zalewa ot tak ponad centymetr. Doprawiamy suszoną jarzynką/wegetą. Podpalamy pod garnkiem gaz i niech się spokojnie gotuje.
My w tym czasie siekamy i podsmażamy cebulkę. Podsmażoną cebulkę dorzucamy do gara. Jak wszystko zmięknie dolewamy przecieru pomidorowego, doprawiamy tymiankiem. Niech się chwilę jeszcze wszystko razem w garnku popieści i poprzenika. Dodajemy zabielacza.
Zupa jest gotowa.
Smacznego! |
Komentarze
Prześlij komentarz