Soczewnica to taka lepsza jajecznica. lepsza, bo smaczniejsza, zdrowa i etyczna.
Na dwie solidne porcje potrzeba:
Posiekaną cebulę wrzuca się na patelnię z olejem. W międzyczasie plasterkuje się pieczarki i dorzuca do cebuli. Na koniec dodajemy splasterkowany ząbek czosnku. Jak już te składniki się podduszą i zmiękną, dorzucamy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Solimy do smaku. W trakcie duszenia woda będzie odparowywać, więc sukcesywnie dolewamy wody, aż soczewica zmięknie a całość przybierze formę ciapaji.
Gdy przybierze można nakładać na talerze, stroić zielonym i podawać z pieczywem:
Na dwie solidne porcje potrzeba:
- 3 cebule
- 2 pieczarki
- ząbek czosnku
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- olej
- sól
- woda
Posiekaną cebulę wrzuca się na patelnię z olejem. W międzyczasie plasterkuje się pieczarki i dorzuca do cebuli. Na koniec dodajemy splasterkowany ząbek czosnku. Jak już te składniki się podduszą i zmiękną, dorzucamy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Solimy do smaku. W trakcie duszenia woda będzie odparowywać, więc sukcesywnie dolewamy wody, aż soczewica zmięknie a całość przybierze formę ciapaji.
Gdy przybierze można nakładać na talerze, stroić zielonym i podawać z pieczywem:
Dzięki!!!! bo już nie wiedziałam co zrobić z tymi tonami soczewicy , które kiedyś zakupiłam i.. leżą ;)
OdpowiedzUsuńMagda D.
... pasztety, pasty, kotlety.. A jeśli chodzi o kotlety: ostatnio dla ułatwienia włożyłem masę (soczewicową, zmixowaną) do silikonowych foremek mufinkowych i upiekłem. Miałem potem na parę dni równe i fajne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńtą soczewice to surową czy najpierw gotować?
OdpowiedzUsuńSurową. Ona ładnie dochodzi na patelni :)
UsuńWłaśnie opędzlowaliśmy na śniadanie. Dałam tylko więcej pieczarek, bo akurat zalegały mi w lodówce. Pyszne! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze :)
UsuńBardzo smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie łudząco podobna i w smaku i wizualnie do jajecznicy tradycyjnej z okresów kurzych :) A co jest jej plusem- nie ma nic wspólnego ze zwierzętami, jest pożywniejsza, zdrowsza i olaboga PYSZNIEJSZA! Super pomysł na śniadanie! :) będę praktykować częściej :)
OdpowiedzUsuń