Zupa krem z cukinii

Przepis na ok 4 porcje:

Potrzeba nam:
  • ok.1,2 l wody
  • 2 małe cukinie, lub jedna większa (tak 700- 800g)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy/oleju
Przygotowanie:

Cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (ziemniaki trochę drobniej niż cukinię). Siekamy cebule, obieramy czosnek.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy/oleju. Wrzucamy na to nasz obrany czosnek i posiekaną cebulę. Gdy się zeszklą, dodajemy ziemniaki, a potem cukinię. Smażymy razem jakieś 5-6 minut.

Potem dolewamy wodę, solimy do smaku i gotujemy do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy w garnku (lub przekładamy do blendera).



Do zupy można też dodać odrobinę bazyliowego pesto, zyskuje dzięki temu wykwintny smak.


Do pesto potrzebujemy:

  • ok 1/3 szklanki oliwy
  • ząbek czosnku
  • pęczek bazylii
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • sól
Przygotowanie:

Pestki prażymy na suchej patelni. Opłukujemy listki bazylii.
Pestki, bazylię, ząbek czosnku blendujemy wlewając powoli oliwę, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję gęstego sosu.

Takie świetnie sprawdza się również z makaronem.

Komentarze

Prześlij komentarz