Połykaj ze mną również na facebooku

wtorek, 8 kwietnia 2014

Kapuśniak z Prażokami

Ten przepis to wariacja mojego narzeczonego na temat tego kapuśniaku.

Składniki: 
1/ Zupa
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 3-4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej (średniej)
  • 3 listki laurowe
  • pieprz 
  • kmin rzymski
  • ziele angielskie
  • jarzynka
  • malutki koncentrat pomidorowy (25gram)
  • 1/2 opakowania tofu wędzonego
2/ Prażoki
  • ziemniaki
  • sól
  • mąka pszenna (na 1 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki)
Przygotowanie zupy:
Kapustę  mocno lub lekko odciskamy (w zależności jak bardzo lubimy kwaśny smak), trochę siekamy i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kaszę, posiekaną cebulę i starte warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy aż wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie. Doprawiamy jarzynką i pieprzem, dodajemy koncentratu pomidorowego i tofu pokrojonego w kostkę. Chwilę razem podgrzewamy.


Przygotowanie prażoków:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę ale nie całą, na dnie powinno zostać około łyżki wody. Zasypujemy ziemniaki mąką, przykrywamy pokrywką, wstrząsamy i stawiamy z powrotem na minutkę na mały ogień. Pozostaje tylko utłuc dokładnie ziemniaki. Masa powinna być jednolita i dość twarda.

Nakładamy na jeden talerz zupę, na drugi prażoki (można okrasić np. podsmażoną cebulą) i obiad gotowy.


Różnica w stosunku do oryginalnego przepisu to dodatkowe pomidory, ciut inny zestaw przypraw, trochę inne podejście do warzyw oraz tofu na dokładkę.

2 komentarze: