Jest to wariacja na temat niedawno zamieszczonego u mnie przepisu na ryż z warzywami.
Składniki na dwie porcje:
Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Ja wrzuciłam 200 gram do dwóch litrów gotującej się, osolonej wody. Ryż gotujemy 35 minut. W połowie gotowania dodajemy do niego startego na dużych oczkach / posiekanego brokuła. Po upływie czasu odcedzamy z nadmiaru wody.
Marchewkę ucieramy na drobnych oczkach i wrzucamy ją na chwilę na olej. Po minutce dolewamy niewielką ilość wody (tak żeby była gęsta ciapaja) i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy skrobi rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Solimy, dodajemy odsączony groszek i podgrzewamy wszystko razem.
Do zieleniny robimy dressing:
Wszystko razem wygląda tak:
Składniki na dwie porcje:
- 200 gram brązowego ryżu
- 1 mały brokuł
- 3 marchewki
- puszka groszku konserwowego
- łyżka skrobii
- olej, sól
- rukola
- zielona sałata
- natka pietruszki
- zielony ogórek
- olej
- ocet winny
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- cukier
Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Ja wrzuciłam 200 gram do dwóch litrów gotującej się, osolonej wody. Ryż gotujemy 35 minut. W połowie gotowania dodajemy do niego startego na dużych oczkach / posiekanego brokuła. Po upływie czasu odcedzamy z nadmiaru wody.
Marchewkę ucieramy na drobnych oczkach i wrzucamy ją na chwilę na olej. Po minutce dolewamy niewielką ilość wody (tak żeby była gęsta ciapaja) i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy skrobi rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Solimy, dodajemy odsączony groszek i podgrzewamy wszystko razem.
Do zieleniny robimy dressing:
- 3 łyżki oleju
- 1 mała łyżka octu z białego wina
- sok z plastra cytryny
- odrobina soli, pieprzu i cukru do smaku
Wszystko razem wygląda tak:
Komentarze
Prześlij komentarz