Ryż powraca!

Jest to wariacja na temat niedawno zamieszczonego u mnie przepisu na ryż z warzywami.

Składniki na dwie porcje:

  • 200 gram brązowego ryżu
  • 1 mały brokuł
  • 3 marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • łyżka skrobii
  • olej, sól
Do sałat:
  • rukola
  • zielona sałata
  • natka pietruszki
  • zielony ogórek
  • olej
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny 
  • cukier

Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Ja wrzuciłam 200 gram do dwóch litrów gotującej się, osolonej wody. Ryż gotujemy 35 minut. W połowie gotowania dodajemy do niego startego na dużych oczkach / posiekanego brokuła. Po upływie czasu odcedzamy z nadmiaru wody.

Marchewkę ucieramy na drobnych oczkach i wrzucamy ją na chwilę na olej. Po minutce dolewamy niewielką ilość wody (tak żeby była gęsta ciapaja) i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy skrobi rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Solimy, dodajemy odsączony groszek i podgrzewamy wszystko razem.

 Do zieleniny  robimy dressing:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała łyżka octu z białego wina
  • sok z plastra cytryny
  • odrobina soli, pieprzu i cukru do smaku 
Sałaty targamy, ogórka kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z naszym dressingiem.

Wszystko razem wygląda tak:

Komentarze