Kokokulki wyglądem i tylko wyglądem przypominają Rafaello. 
Jednak nie przeszkadza im to być słodką i smaczną przekąską. Dodatkowym atutem jest prostota ich wykonania.
Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu
 - paczka migdałów
 - garść płatków owsianych
 - 2 kieliszki rumu (może być aromat rumowy)
 - cukier (wg uznania)
 - wiórki kokosowe do obtoczenia masy
 
Szklankę ryżu zalewamy trzema szklankami zimnej wody i gotujemy, aż cała woda wyparuje (nie solimy). Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością gorącej wody tak, żeby rozmiękły i zrobiły się kleiste. Migdały mielimy w młynku do kawy.
Potem wszystkie składniki blendujemy razem, dodajemy rumu i cukru wg uznania. Ja dałam tylko 3 łyżki cukru, bo nie lubię mocno słodkich rzeczy.
Z masy formujemy małe kulki i obtaczamy je w kokosie.
Zalecam odstawić na trochę do lodówki, mają wtedy fajniejszą konsystencję.
Smacznego:

Komentarze
Prześlij komentarz