Zupa Cebulowa

Jak już wszystkim wiadomo (a jeśli nie było wiadomo to zaraz będzie) nie należę do fanek zup.
Jednak coś mnie podkusiło na zrobienie zupy cebulowej. I o Wielki Sojo i Wielki Latający Potworze Spaghetti, to była dobra pokusa!

Składniki: (na ok 4 porcje)
  • 40 g margaryny Alsan lub olej do smażenia
  • 6 średniej wielkości cebul
  • 20 g mąki pszennej 
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • sól i pieprz 
  • 6 kromek bagietki, lub inne pieczywo, z którego zrobimy grzanki
  • 60 g sera violife lub innego roślinnego sera
Przygotowanie:

Obrać cebulę i pokroić w cieniutkie piórka. Na stopiony Alsan lub olej  wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 15-30 minut, stale mieszając, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Dodać 2 łyżki zimnej wody, przykryć i dusić przez 5 minut. Wmieszać mąkę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
Dodać bulion, wino oraz sól i pieprz, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać starty ser i gotować jeszcze chwilkę (aż ser się zacznie rozpuszczać).

W tym czasie na patelni albo w piekarniku  robimy grzanki.

I to tyle :)
Smacznego!

Komentarze