Połykaj ze mną również na facebooku

sobota, 27 stycznia 2018

Pasta z cukinii i suszonych pomidorów

Takie i tej podobne pasty można dziś kupić prawie w każdym sklepie. Ale „można też zrobić samemu z fasoli”. Samemu ma tą przewagę, że wychodzi jednak taniej. A ta pasta na szczęście nie jest bardzo czasochłonna.

Potrzebujemy:
  • Słoik suszonych pomidorów w oleju (potem już będzie tylko taniej)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3,4 ząbki czosnku
  • kilka zielonych oliwek (opcjonalnie)
  • oregano
  • kurkuma
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:
Pokrojoną w ulubione do smażenia kształty cukinię, cebulę oraz czosnek podsmażamy chwilę na oleju, dodajemy przyprawy. Dodajemy suszone pomidory, opcjonalne oliwki i blendujemy.
Już.

Smacznego:


2 komentarze:

  1. Czy da się użyć namoczonych w gorącej wodzie suszonych pomidorów bez oleju? Nie chcę kupować takich w oleju, bo zalewa faktycznie zawiera też ocet, a we mnie woń octu wywołuje odruch wymiotny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że też powinno wyjść spoko :)

      Usuń