Na początku było sabji.
Sabji robił Narzeczony.
Składniki na sabji:
Składniki na ciasto:
Kapustę i cebulę trzeba posiekać, kalafiora podzielić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, groszek otworzyć.
W garnku w którym będziemy robić rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawy (z wyjątkiem pieprzu i soli).
Jak się chwilę podprażą wrzucamy kapustę i dokładnie mieszamy z przyprawami. Po kilku minutach dorzucamy resztę (bez groszku). Dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dorzucamy groszek i doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz robimy ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito i dokładnie mieszamy z resztą składników (ewentualnie korygujemy proporcje mąka woda). Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na jakieś pół godzinki
Po wyjęciu ciasto rozwałkowywujemy na bardzo cienkie płaty. Szklanką z cienkiego szkła wykrawamy kółeczka (można też wycinać nożykiem na kwadratowo, co kto woli) i wypełniamy obficie farszem. Zlepiamy dokładnie brzegi.
Pierożki pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 min.
Najlepiej smakują z sosem.
U nas to był dip czosnkowy (taki rzadszy sojonez z czosnkiem i przyprawami).
Sabji robił Narzeczony.
Składniki na sabji:
- 1/2 główki małej białej kapusty (nie jesteśmy rasistami, ona tu zwyczajnie pasuje)
- 1/2 kalafiora
- 3 średnie cebule
- 4-5 średnich ziemniaków
- puszka groszku
- olej
- Imbir
- Kurkuma
- Słodka papryka
- Sól
- Pieprz
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- około pół szklanki oleju
- około pół szklanki wody
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
Kapustę i cebulę trzeba posiekać, kalafiora podzielić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, groszek otworzyć.
W garnku w którym będziemy robić rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawy (z wyjątkiem pieprzu i soli).
Jak się chwilę podprażą wrzucamy kapustę i dokładnie mieszamy z przyprawami. Po kilku minutach dorzucamy resztę (bez groszku). Dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dorzucamy groszek i doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz robimy ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito i dokładnie mieszamy z resztą składników (ewentualnie korygujemy proporcje mąka woda). Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na jakieś pół godzinki
Po wyjęciu ciasto rozwałkowywujemy na bardzo cienkie płaty. Szklanką z cienkiego szkła wykrawamy kółeczka (można też wycinać nożykiem na kwadratowo, co kto woli) i wypełniamy obficie farszem. Zlepiamy dokładnie brzegi.
Pierożki pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 min.
Najlepiej smakują z sosem.
U nas to był dip czosnkowy (taki rzadszy sojonez z czosnkiem i przyprawami).
Już myślałam, że pokombinuję i zrobię bezglutenowe, ale karmię dzidziusia i nie mogę ani kapuchy, ani kalafiora :( A tak apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńciekawa potrawa, bardzo smacznie podane,
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl
strasznie za mną chodzą od kilku tygodni jakieś pieczone pierogi właśnie, bo gotowanych i odsmażanych mam już po kokardę - te Twoje w sam raz wstrzeliły się w czas ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń