Fuczki, czyli placuszki z kiszoną kapustą

Fuczki, to bardzo proste danie, które może wykonać absolutnie każdy.

Fuczki robiłam z okazji weganogarni, cyklicznej imprezy organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Wegańskie. Dlatego fuczków zrobiłam dużo. Ale fuczki są tak fajne, że warto ich zrobić dużo, nawet jeśli smażymy je tylko dla siebie.

składniki:
  • kilogram kiszonej kapusty
  • 750 g mąki pszennej
  • ok litr wody/ mleka roślinnego/wody z dodatkiem mleka roślinnego 
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Z mąki i wody/mleka roślinnego robimy ciasto naleśnikowe.
Kapustę odciskamy i siekamy. Następnie dodajemy ją do ciasta naleśnikowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fuczki wielkości placuszków ziemniaczanych smażymy na rozgrzanym oleju  mniej więcej po 3 minuty z każdej strony.
Są pyszne. Można jeść samodzielnie.  Fajnie też smakują z dipem czosnkowym na bazie sojonezu, lub śmietaną roślinną .
Smacznego.
 

Komentarze