Do przygotowania posiłku (pomijając kuchenne sprzęty)użyto:
Pozwoliłam smakom przenikać się jeszcze przez kilka minut.
Podałam z ryżem i udekorowałam listkiem bazylii
- Szklankę ryżu (tego białego, niezdrowego)
- 2 papryki (jedna żółta i jedna pomarańczowa)
- 1 małą cukinię
- Szczypioru z cebuli
- Olej
- Przyprawę ,,wok" której skład przedstawia się następująco : sól jodowana, cukier, czosnek, papryka, imbir, cebula, włoszczyzna (marchew, pasternak, pietruszka, cebula), kurkuma, kozieradka pospolita, borowik w proszku, cytryna i pomarańcza w proszku, olej roślinny, włókno grochu, trawa cytrynowa)
- Kurkumę(duża szczypta)
- Sól (mała szczypta)
- Listek bazylii
Potrawę przygotowywano tak:
W garnku w którym miał być gotowany ryż rozgrzałam kapkę oleju. Na rozgrzany olej wrzuciłam szklankę ryżu i prażyłam około minuty. Uprażony zalałam trzema szklankami wody, delikatnie go posoliłam i dodałam kurkumy żeby był ładniejszy.
Ryż się spokojnie gotował na małym ogniu a w między czasie pokroiłam warzywka
Paprykę
Cukinię
Wymieszane warzywa dusiłam na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości wody i soli
Pod koniec duszenia dodałam posiekany szczypior i przyprawę wokPozwoliłam smakom przenikać się jeszcze przez kilka minut.
Podałam z ryżem i udekorowałam listkiem bazylii
Smacznego :)
Biały, nie zdrowy? Eee tam, jakbyś go zastąpiła chipsami Lays to by było fuj :P
OdpowiedzUsuńHhaa ha, dobre. Chciałam po prostu uprzedzić zarzuty, że można to było zrobić z ryżem brązowym, kaszą gryczaną i w ogóle najlepiej na surowo.
OdpowiedzUsuńPewnie, że można. A ja zrobiłam bez czipsów ;)
"rozgrzałam kapkę oleju. Na rozgrzany >>ryż<< wrzuciłam szklankę ryżu i prażyłam około minuty"
OdpowiedzUsuńChyba to nie tak miało iść ;)
Dzięki za czujność. Już po edycie ;)
OdpowiedzUsuń