Połykaj ze mną również na facebooku

niedziela, 21 września 2014

Z piekarnika (szaszłyki warzywne z ziemniakami)

Z piekarnika na Wojtusia iskiereczka mruga, chodź upiekę Ci szaszłyka uczta będzie długa.

Na dwie porcje potrzebujemy:
  • małego bakłażana
  • małą cukinię
  • jedną czerwoną paprykę
  • jedną żółtą paprykę
  • kostkę tofu (wędzonego lub marynowanego, wg. uznania)
  • olej
  • kg ziemniaków
  • zestaw ulubionych przypraw (mi najwygodniej używać po prostu ,,przyprawy do grilla")
Przygotowanie:

Kroimy w kostkę umyte warzywa i tofu. Wrzucamy do miski z olejem i przyprawami  i zostawiamy je na około pół godziny. Umyte i wytarte ziemniaki (ze skórką), kroimy na dość duże kawałki. W osobnej misce taplamy je w odrobinie oleju z solą i przyprawami (tu bardzo pasuje sól, szczypta słodkiej papryczki i rozmaryn). Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy nasze ziemniaczki. Na blasze zostawiamy trochę miejsca na szaszłyki. Gdy ziemniaki się pieką można nabijać warzywa i tofu na patyczki do szaszłyków. Po ok. 15 minutach do ziemniaków dokładamy nasze szaszłyki i pieczemy wszystko razem jeszcze około 30 minut.

Smacznego!


Na zakończenie kilka nutek, które za mną chodzą od początku tworzenia tego posta.


2 komentarze:

  1. Jutro bedzie na obiad, moze dodam jeden skladnik, ale wyglada super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro bedzie na obiad, moze dodam jeden skladnik, ale wyglada super!

    OdpowiedzUsuń