Tofucznica

Alternatyw dla jajecznicy jest wiele. Po co alternatywa? Dla zdrowia kur, dla swojego dobrego cholesterolu i dla lepszego smaku. Była już soczewnica, teraz czas na tofucznicę.

Na dwie śniadaniowe porcje potrzebujemy:
  • kostkę tofu naturalnego
  • 4 duże pieczarki
  • 2 cebule
  • kurkumę
  • sól
  • pieprz
  • olej







Cebule siekamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę podsmażamy na patelni (solimy ją w czasie smażenia, żeby lepiej puściła soki), dodajemy plasterki pieczarek. Gdy stopień podsmażenia nas zadowoli (ja lubię mocno ,,zeskwarczone") rozkruszamy w rękach nad patelnią tofu. Dosypujemy szczyptę kurkumy (dla smaku i koloru). Mieszamy i smażymy dalej jeszcze krótką chwilę. Możemy teraz jeszcze ewentualnie dosolić i doprawić pieprzem.

Jest to jedna z wielu opcji słynnej wśród wegan tofucznicy. Tak jak do klasycznej jajecznicy możemy tu dorzucić pomidory, szczypiorek, paprykę.



Wersja śniadaniowa dla mnie najbardziej sprawdza się z chlebem.
Zamiast zwykłej soli możemy użyć czarnej, uzyskamy wtedy wyrafinowany smak i aromat przypominający ten jajeczny (jeśli ktoś lubi).



Komentarze

  1. nominuje do Liebsten Awards wiecej: http://miroggo.blogspot.com/p/liebsten-awards.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały wpis i niezwykle ciekawy blog :)
    Obserwuję i zapraszam do mnie
    http://dawidkwiatkowski-opowiadanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Tofucznica to jedna z moich ulubionych tofu-potraw. :)
    Opracowałam wersję w bułce - TOFUBAB. Smakuje wspaniale.
    Polecam i zapraszam na mój blog. http://tafubab.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Tofucznica to jedna z moich ulubionych tofu-potraw. :)
    Opracowałam wersję w bułce - TOFUBAB. Smakuje wspaniale.
    Polecam i zapraszam na mój blog. http://tafubab.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz