Jesień nie należy do moich ulubionych pór roku. Surykatki zdecydowanie wolą lato. Ta przedzimowa pora ma jednak trochę plusów. Jednym z nich i to dużym są dynie.
W zeszłym roku dynia królowała u nas w postaci zup dyniowa- odsłona nr 1 i dyniowa- odsłona nr 2.
Dziś postanowiłam zrobić tartę. Większość przepisów podaje przepisy wersje na słodko. Nie przepadam za słodkimi daniami obiadowymi, więc zrobiłam tartę po swojemu.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 24cm)
Dynie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Dodajemy kilka kawałków pokrojonych suszonych pomidorów i smażymy chwile doprawiając bazylią, oregano i solą.
Ciasto:
Mąkę z olejem i zimną wodą mieszamy razem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i za pomocą dużej miski, lub dużej tortownicy wykrawamy kółko.
Ciastem wykładamy tortownicę i jej brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
W międzyczasie robimy sos - pierzynkę z tofu:
Tofu blendujemy z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny, szczyptą soli, szczyptą gałki muszkatołowej i dużą szczyptą kurkumy.
Na nasze ciasto nakładamy farsz, wszystko polewamy naszym sosem i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 25 minut.
W zeszłym roku dynia królowała u nas w postaci zup dyniowa- odsłona nr 1 i dyniowa- odsłona nr 2.
Dziś postanowiłam zrobić tartę. Większość przepisów podaje przepisy wersje na słodko. Nie przepadam za słodkimi daniami obiadowymi, więc zrobiłam tartę po swojemu.
Składniki: (na tortownicę o średnicy 24cm)
- 1/2 kg dyni
- kilka suszonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- przyprawy (bazylia, oregano, sól, kurkuma, gałka muszkatołowa)
- kostka tofu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- łyżeczka soku z cytryny
- kilka plasterków cukinii do ozdoby (opcjonalnie)
Dynie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Dodajemy kilka kawałków pokrojonych suszonych pomidorów i smażymy chwile doprawiając bazylią, oregano i solą.
Ciasto:
Mąkę z olejem i zimną wodą mieszamy razem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i za pomocą dużej miski, lub dużej tortownicy wykrawamy kółko.
Ciastem wykładamy tortownicę i jej brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
W międzyczasie robimy sos - pierzynkę z tofu:
Tofu blendujemy z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny, szczyptą soli, szczyptą gałki muszkatołowej i dużą szczyptą kurkumy.
Na nasze ciasto nakładamy farsz, wszystko polewamy naszym sosem i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 25 minut.
Smacznego!!
Komentarze
Prześlij komentarz