Połykaj ze mną również na facebooku

piątek, 25 października 2013

Pizza

Modyfikacja przepisu z forumVeg 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki. oliwy z oliwek (można zastąpić zwykłym olejem)
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
 
Wykonanie:

Pierwsze 3 składniki połączyć i odstawić na 10 min. Dodać resztę i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie zwięzłe i gładkie. Odstawić na jakieś 30 min, potem kształtować pizzę. Narzeczony posiłkował się wałkiem. Z podanych proporcji wychodzą dwie cienkie pizze solidnej średnicy. Jak ktoś lubi grubasy, robi pizzę jedną. Ciasto kładziemy na blachę posypaną mąką. Smarujemy sosem i
nerem, układamy składniki.
U nas były pieczarki smażone z cebulką, szpinak, czarne oliwki, puszkowa kukurydza

   
Sos pomidorowy do pizzy:

  • przecier pomidorowy z kartonu
  • oregano (dużo)
  • sól
  • pieprz
Przecier gotować na małym ogniu do momentu lekkiego zagęszczenia. Dodać przypraw.


Przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 °C) na jakieś 25 min.


Do tej pizzy bardzo pasuje zmodyfikowany do dipu czosnkowego sojonez. Modyfikacja polega na tym, że do składników dodajemy 3-4 ząbki czosnku i jakieś fajne zioła (np. majeranek).




Smacznego.

3 komentarze:

  1. woooow! wyglada swietnie. moje poprzednie przepisy zawsze dawale zbyt twarde ciasto, ale wyprobuje ten - oby bylo lepsze. Weganie gora! : )

    OdpowiedzUsuń