Modyfikacja przepisu z forumVeg
Składniki na ciasto:
Wykonanie:
Pierwsze 3 składniki połączyć i odstawić na 10 min. Dodać resztę i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie zwięzłe i gładkie. Odstawić na jakieś 30 min, potem kształtować pizzę. Narzeczony posiłkował się wałkiem. Z podanych proporcji wychodzą dwie cienkie pizze solidnej średnicy. Jak ktoś lubi grubasy, robi pizzę jedną. Ciasto kładziemy na blachę posypaną mąką. Smarujemy sosem i nerem, układamy składniki.
U nas były pieczarki smażone z cebulką, szpinak, czarne oliwki, puszkowa kukurydza
Sos pomidorowy do pizzy:
Przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 °C) na jakieś 25 min.
Do tej pizzy bardzo pasuje zmodyfikowany do dipu czosnkowego sojonez. Modyfikacja polega na tym, że do składników dodajemy 3-4 ząbki czosnku i jakieś fajne zioła (np. majeranek).
Smacznego.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki. oliwy z oliwek (można zastąpić zwykłym olejem)
- 2 i 3/4 szklanki mąki
Wykonanie:
Pierwsze 3 składniki połączyć i odstawić na 10 min. Dodać resztę i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie zwięzłe i gładkie. Odstawić na jakieś 30 min, potem kształtować pizzę. Narzeczony posiłkował się wałkiem. Z podanych proporcji wychodzą dwie cienkie pizze solidnej średnicy. Jak ktoś lubi grubasy, robi pizzę jedną. Ciasto kładziemy na blachę posypaną mąką. Smarujemy sosem i nerem, układamy składniki.
U nas były pieczarki smażone z cebulką, szpinak, czarne oliwki, puszkowa kukurydza
Sos pomidorowy do pizzy:
- przecier pomidorowy z kartonu
- oregano (dużo)
- sól
- pieprz
Przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 °C) na jakieś 25 min.
Do tej pizzy bardzo pasuje zmodyfikowany do dipu czosnkowego sojonez. Modyfikacja polega na tym, że do składników dodajemy 3-4 ząbki czosnku i jakieś fajne zioła (np. majeranek).
woooow! wyglada swietnie. moje poprzednie przepisy zawsze dawale zbyt twarde ciasto, ale wyprobuje ten - oby bylo lepsze. Weganie gora! : )
OdpowiedzUsuńGo Vegan :). Powodzonka :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam